Tratamente

Leziunile de cartilaj

Leziunile de cartilaj

Tratament

Într-o primă etapă, tratamentul este conservator și include modificarea activității fizice, administrarea unor medicamente specifice, efectuarea de infiltrații intra-articulare și fizio-kinetoterapie. Modificarea activității fizice include eliminarea activităților care provoacă durere și folosirea cârjelor pentru a reduce încărcarea la nivelul membrului inferior afectat. Medicamentele utilizate pot fi anti-inflamatoare nesteroidiene sau suplimente alimentare care conțin glucozamină și/sau condroitin-sulfat. Pe măsură ce durerea scade folosind mijloacele terapeutice non-chirurgicale, reluarea activității fizice se va face progresiv. Din contră, lipsa ameliorării durerii poate face necesară intervenția chirurgicală.


Tratamentul chirurgical poate deveni necesar în cazul eșecului tratamentului conservator, mai ales în cazul pacienților tineri și are drept obiectiv reconstrucția prin diverse metode a cartilajului articular afectat. Principalele procedee chirurgicale utilizate pentru reconstrucție sunt reprezentate de tehnica microfracturilor, mozaicoplastia (transferul de autogrefă osteocondrală din zonele articulare neportante către zonele afectate), transplantul de allogrefa osteocondrală (grefă osteocondrală prelevată de la cadavru în cazul defectelor de dimensiuni mari), transplantul de condrocite autologe (cu sau fără folosirea unei matrici pentru limitarea pierderilor celulelor transplantate din zona afectată, precum și pentru o distribuție uniformă a acestora la nivelului defectului) sau utilizarea izolată a unor matrici.

În cazul leziunilor osteocondrale recente, reducerea și fixarea fragmentului detașat este soluția chirurgicală optimă.

Riscuri și complicații

Complicațiile sunt foarte rare după acest tip de intervenție chirurgicală. Hematomul intra sau extra-articular, infecția sau tromboza venoasă profundă (formarea de cheaguri la nivelul gambei) pot surveni după intervențiile artroscopice.


Rezultatul obținut după tratamentul chirurgical al leziunilor de cartilaj depinde de severitatea patologiei tratate. Astfel, în cazul unor leziuni severe care asociază și alte probleme intra-articulare, rezultatele clinice sunt mai puțin bune, putând exista dureri reziduale și hidrartroză recurentă.