Tratamente

Leziunile meniscale

Leziunile meniscale

Tratament

În cazul leziunilor degenerative, simptomatologia este adesea ameliorată de tratamentul medical (medicamente anti-inflamatoare sau infiltrații intra-articulare), care are drept scop reducerea fenomenelor inflamatorii la nivelul articulației genunchiului. Fizio-kinetoterapia reprezintă deasemenea un mijloc eficient de tratament în cazul acestor pacienți. Tratamentul chirurgical artroscopic devine necesar numai în cazul persistenței durerii după un tratament conservator corect efectuat. Dat fiind că leziunile degenerative meniscale se pot asocia cu leziuni de cartilaj, există posibilitatea ca o parte din durere, cea datorată problemelor de cartilaj să persiste, lucru care trebuie explicat pacientului înaintea intervenției chirurgicale.


Leziunile meniscale traumatice necesită efectuarea unei intervenții chirurgicale artroscopice, constând în meniscectomie (rezecția fragmentului meniscal afectat) sau sutură meniscală (păstrarea fragmentului meniscal afectat). Gestul chirurgical care va fi efectuat depinde de tipul leziunii meniscale și de potențialul de vindecare al fragmentului afectat. În cazul în care va fi necesară efectuarea unei meniscectomii, tehnicile actuale permit rezecția strict a fragmentului meniscal afectat și nu a întregului menisc. Astfel, este posibilă prezervarea într-o măsură cât mai mare a funcției de amortizor a meniscului.

Riscuri și complicații

Complicațiile sunt foarte rare după acest tip de intervenție chirurgicală. Hematomul intra sau extra-articular, infecția sau tromboza venoasă profundă (formarea de cheaguri la nivelul gambei) pot surveni după intervențiile artroscopice.

Rezultatul obținut după tratamentul artroscopic al leziunilor meniscale depinde de patologia tratată. Astfel, în cazul asocierii unor leziuni condrale, rezultatele clinice sunt mai puțin bune, putând exista dureri reziduale, hidrartroză recurentă sau chiar limitarea mobilității articulare.